Kvinnors passioner – Njut av livet

Upptäck skärgården

Den som vill ge sig ut till sjöss i sommar bör definitivt besöka skärgården. Sveriges skärgårdar har fått en rejäl upprustning och är redo för sommarens turister. Åk dit med båt och upplev det bästa och vackraste Sverige har att erbjuda.

1850626-vinga-fyr

De senaste åren har det gjorts enorma satsningar på Sveriges skärgårdar, från norr till söder. De som senast fått bidrag är Skärgårdsstiftelsen och de har fått ett bidrag på 100 miljoner från landstinget, rapporterar Dagens Nyheter. Det som pengarna kommer att gå till är att rusta upp byggnader och byggnadsverk i skärgården. Framförallt Stockholms, Göteborgs och Lapplands skärgård har genomgått stora förändringar och detta är främst för att öka turismen och göra skärgården mer lättillgänglig.

Ta båten till skärgården

Vill man besöka skärgården, har det alltså aldrig varit lättare och bättre än nu. Beroende på vilken skärgård man vill besöka, finns det lite olika sätt att ta sig dit. Vill man exempelvis ta sig ut till Stockholms skärgård går det ett antal båtar dit. Bland annat går Vaxholmsbåten från Strömkajen till Grinda och resan kostar 90 kronor. Med Vaxholmsbåtarna kan man även ta sig till Husarö, Möja och ett antal andra öar. Läs mer. Vill man dock ta sig till någon utav de öar som Vaxholmsbåtarna inte åker till, eller man kanske inte tycker deras schema passar, då kan man hyra en båt. Det finns kurser som amatören kan gå för att öka sina kunskaper om båtar innan man ger sig ut till havs och  man kan även få ett förarintyg hos Sjölotsen.se.

Dessa öar bör besökas

När det kommer till vilka öar i Stockholms skärgård som är värda ett besök, har nt.se tipsen. De tycker bland annat att man bör besöka Fjärdlång, som är ett stort naturreservat. Här finns trevliga badklippor längs hela ön, en stugby, ett vandrarhem och en tältcamping. Den som är lite mer äventyrlig kan istället bo i en av de öppna bodarna som finns på de små öarna Myggskären. En annan skärgårdsö, som är en klassiker och definitivt är värd ett besök, är Finnhamn. Här finns vandrarhemmet Utsikten och Finnhamns berömda krog.