Kvinnors passioner – Njut av livet

Unna dig avslappning

Kvinnor har en tendens till att inte kunna slappna av från alla måsten som står på agendan. Vi satsar på karriären medan den biologiska klockan tickar och vips så blir vi gravida, föder barn, skaffar hus och bil och sedan är det full rulle i 18 år framöver. Vi unnar oss alltför sällan en SPA-weekend med massage, istället ser vi till att alla andra har det bra istället. Deras barn ska få mat och kärlek och likaså partnern.

Unna sig massage

Massage är något som vi alla borde unna oss, men främst kvinnorna, även när de är gravida, även gravida kan behöva massage nämligen. Frågan har kommit upp om det skadar barnet med det har visat sig vara oskadligt om personen är utbildad i just gravidmassage. Anneli Nickel berättar hur man på ett säkert sätt masserar gravida och hur man utbildar sig till massör för gravida.

Själv har jag gått en veckokurs hos en barnmorska i Köpenhamn. Där lär man sig som massör, massageterapeut eller barnmorska att man inte ska trycka på triggerpunkter eller massera för djupt med fingrar och tummar på en gravid kvinna. Orsaken är att det är lättare att få en blodpropp under graviditeten och om en kvinna har en blodpropp som sitter i exempelvis benet så kan en djupgående massage flytta blodproppen till ett allvarligare ställe i kroppen och det är inte önskvärt.

Så unna dig en massage du också och var inte orolig för vad andra kommer att tycka om du unnar dig egen tid, man blir inte en dålig mamma för att man behöver en paus.