Kvinnors passioner – Njut av livet

Fira högtider utomlands i stället

Svenskarna firar jul utomlands i allt högre grad enligt färska siffror, vad beror det på egentligen? Och vilka är de allra populäraste resmålen som svenskarna flyger iväg till under julhelgen?

flygI SVT rapporteras det i en artikel om hur allt fler firar jul utomlands. Men vad beror det på egentligen? I ett tidigare inlägg skrev det om hur man med fördel kan spendera midsommarhelgen nere på västkusten, för att få den där extra härliga sommarkänslan. Men när det kommer till jul vill vi ofta bort av andra anledningar.

 

Vill slippa julstressen – reser utomlands

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det faktiskt är julstressen som får svenskarna att fly utomlands. Förra året var det fler än någonsin som bokade flygbiljetter till ett julfirande på annan ort – gärna i ett annat land. Det är vidare så att bokningarna av julresor faktiskt har ökat med hela 40 procent bara de senaste tio åren. Bara sedan året innan har jul- och nyårsresorna ökat med hela 16 procent enligt statistik frn resebyrån Ticket Privatresor. Men samma undersökning visar också att hela 30 procent av svenskarna inte kan tänka sig att fira jul utomlands, en siffra som var betydligt högre (49 procent) för bara några år sedan. Det tycks alltså som att det har blivit mer accepterat att resa iväg över julen, i jämförelse med hur det var tidigare i allmän opinion. Dock har skolorna blivit hårdare på att ge eleverna ledigt för resa, vilket gör det ännu vanligare att resa bort över julen i stället för under höst och vår.

Slippa släkten eller ta med hela på en resa?

Den främsta anledningen är alltså att resa bort i juletider för att slippa julstressen som ofta hänger på som en julgranskula på en julgran. Sedan är det en viss procent som svarar att de lämnar Sverige för att slippa släkten på jul. Men så kallade generationsresor där både mormor eller farbröder och kanske svärfar hänger med på, har blivit allt vanligare. Men var åker svenskarna helst när det vankas julhelg? Enlige samma undersökning är det gärna varma ställen vi flockas på, de allra mest populära platserna att fly julstressen till är de som följer:

  • Gran Canaria
  • Bangkok
  • London
  • Teneriffa
  • Phuket
  • Miami
  • Dubai
  • Amsterdam
  • Krabi